31 Mayıs 2012 Perşembe

YOLA ÇIKMADAN ÖNCEKİ PROSEDÜRLER

Okulunuza Online Kayıt

İlk olarak yapacağınız işlem gitmeye hak kazandığınız okulun resmi sitesini, şöyle geceler boyu kurcalamak olacak. Ve online kayıt yapmanız gerekecek siteye. Keza daha sonra bu sayfaya birçok kez girip çıkmanız gerekeceği için şimdiden aşina olun derim.



Learning Agreement

Erasmusun en önemli aşamalarından ve en çok başınızı ağrıtacak! kısımlarından biridir bu. Şu ana kadar bu işten kolayca yakasını sıyırabilen bir arkadaşım olmadı. Bu yüzden bu belgeyi hiç bir zaman arka plana atmayın. Hibeniz bile bu belgeye göre hesaplanacak. 


Peki learning agreement denen belge nedir, ne işe yarar? Bunu anlatmadan önce Tanınma Belgesini anlatmak daha açıklayıcı olacak.


Tanınma belgesi, gideceğiniz ülkede alacağınız dersleri, ev sahibi üniversitenizdeki derslerinizle eşleştirdiğiniz bir belgedir. Bir başka deyisle, hangi dersleri neyin yerine saydırdığınız gösterir. Aşağıda örneğini görebilirsiniz:



Bu Kocaeli Üniversitesinin Tanınma belgesidir. Sol tarafa almak istediğiniz dersleri ve avrupa karedi sistemindeki (akts/ects) değerini yazılır, sağ tarafada bunlara karşılık türkiyede saydırılacak dersler yazılır ve kredileri (akts/ects) yazılır.
Erasmusun şöyle bir kuralı vardır ki, dillere destandır: bir dönemde en az 30 kredi almanız gerekmektedir. yani yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yurt dışında alacağınız kredi 30 dan aşağı olamaz, bu 30 krediyi doldurmakta zorlanırsanız eğer, dil kurslarının kredilerini kullanın derim. Keza ben 12 kredimi o şekilde doldurdum.

Bu belge sadece ev sahibi üniversiteniz tarafından önemlidir, gerekli kişilere imzalattıktan sonra, bir kopyası sizde bir kopyası bölümünüzde bir kopyası da ab ofisinde kalır.

Danışman hocanız derslerinizin denkleştiğine ikna olduktan(!) sonra learning agreement'a geçebilirsiniz.
-Learning agreement (öğrenim anlaşması) iki üniversitenin de imzalaması gereken, sizin aldığınız dersleri onaylayan bir belgedir.
Bir örneği:



Yukarıda gördüğünüz belgenn orta sutununa yurt dışında alacağınız dersler yazılır. en sağdaki sutuna da bunların ects olarak değeri. (en soldakı sutun ders kodlarının yazılacagı bolumdur ama bulamazsanız yazmaya da bılırsınız.)
bu belgeyı de doldurduktan sonra okulunuzdakı ılgılı kısılere 3 kopyasını ımzalatmanız gerekır. ayrıca mısafır unıversıtenıze de ımzalatacağınız ıcın gıtmeden once posta veya e-posta olarak yollayabılırsınız, bu unıversıtenızın nasıl ıstedıgıne bağlı bır durumdur.


bu prosedurlerı bır an once gerceklestırıp learnıng agreementınızı mısafır unıversıtenıze yollayın derım,aksı halde vıze ıcın gereklı olan davet mektubunuz gec kalabılır. bazı unıversıteler bunu cok gec yolluyor, örneğın ben gıtmem gereken zamandan daha gec gıdebıldım cunku vızeye basvuramadım



Kalacak Yer

Tabiki tüm bunları yaptıktan sonra kendinize bir de kalacak yer bulmanız gerekecek. Bu bazı okullar için kolay bir işken bazı okullar için oldukça zordur.
Ama genel olarak İtalyada bazı öğrenci birlikleri vardır. (ERDİSU,ADİSU vb..)
bunların yurdunda kendınıze yer ayarlayabılırsenız sanslı bırısınızdır.
Gelen yüzlerce Earasmuslu arasından, ayrılan kısıtlı kontenjana yerleşmek inanın çok zor.
Gideceğiniz şehirlerdeki bu birliklere bir başvurun derim. Onlar size aşağıdaki gibi bir form yollayacaktır. Onu doldurup yollarsanız size en kısa zamanda dönüş yaparlar.




Kalacak yeri bu şekilde ayarlayamazsanız eğer gideceğiniz şehirde birkaç geceliğine hostel bakabilirsiniz ve o birkaç gün içersinde kendinize bir daire ararsınız. böylece ilk gittiğinizde kalacak yerim yok düşüncesine kapılıp paniğe kapılmamış olursunuz.



EILC (Erasmus Intensıve Language Course)


Bu kurs genelde okulunuz başlamadan 1 ay öncesinde ücretsiz verilen bir kurstur. Ne yazık ki bu kurstan birçok kişinin haberi olmadığını gördüm.
Halbuki hem dil hem de deneyim açısından Erasmusun olmazsa olmazıdır. Başvuru tarihlerini AB ofisinizden öğrenip, bu kursu kaçırmamanızı tavsiye ederim ve genelde de gideceğiniz asıl şehirden farklı bir yerde verilir bu kurs, başka yerleri görmek açısından da tavsiye edebilirim.

Bu kursa başvurmak için:


linkinden 'application form' temin edip doldurduktan sonra okulunuzun ab ofısı (earsmus ofısı)'ne teslım etmenız gerekıyor. (not= bazı okulların formu onlıne doldurulmaktadır, buna da dıkkat edın)

Formu teslim ettikten belli bir süre kabul edilenlerin listesi açıklanmaktadır. 

Bu arada başvuracağınız şehrin, kendi şehrinizden daha uzak olmasını tercıh edersenız oarada da bır gezıntı ağı oluşturabilirsiniz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder